Opinie: Crypto-muntzwendel gebruikt bedriegers van beroemdheden, andere trucs om geld te stelen steal

Volgens een rapport van mei van de Federal Trade Commission meldden consumenten de afgelopen zes maanden dat ze meer dan US $ 2mil (RM8mil) aan cryptocurrency verloren aan Elon Musk-imitators. — TNS

 

Combineer twee populaire namen – cryptocurrency en Elon Musk – en je hebt een recept om mensen op te lichten.

 

Volgens een rapport van mei van de Federal Trade Commission meldden consumenten de afgelopen zes maanden dat ze meer dan US $ 2mil (RM8mil) aan cryptocurrency verloren aan Elon Musk-imitators.

 

https://youtu.be/pdnBdjyEOuQ

 

Zie het onder ogen, Las Vegas zou Vegas niet zijn zonder Elvis-imitators. En oplichting is vaak niet hetzelfde zonder zich voor te doen als een beroemdheid, zoals Tesla-CEO Elon Musk.

 

Terwijl de Bitcoin-buzz aan het toenemen is, bungelen oplichters nep-investeringen, doen ze zich soms voor als iemand anders en bedriegen ze consumenten in recordaantallen.

 

Hoe crypto-boeven probeerden US $ 50.000 (RM206.675) te stelen van een vrouw uit Michigan

 

Sommige slachtoffers meldden volgens de FTC ook dat ze geld hadden verloren aan oplichters die zich voordeden als Coinbase, een bekende cryptocurrency-uitwisseling.

 

Een inwoner van Troy, Michigan, vertelde de politie in maart bijvoorbeeld dat ze werd benaderd door een zogenaamde cryptomuntwebsite die wilde dat ze geld zou sturen om in cryptomunten om te zetten. Het slachtoffer gaf de site een kopie van haar rijbewijs, maar niet haar bankgegevens, aldus het politierapport.

 

Chase Bank nam later contact met haar op over mogelijke fraude op haar rekening waarbij tienduizenden dollars plotseling werden overgeboekt van spaargeld naar cheques.

 

Op een dag werd $ 4.000 (RM16.534) verplaatst van sparen naar controleren.

 

De volgende dag maakten de boeven ongeveer $ 77.000 (RM318.279) over van spaargeld naar cheques. En diezelfde dag probeerden oplichters 50 overschrijvingen van US $ 1.000 (RM4.133) te doen – in een poging om in totaal US $50.000 (RM206.675) binnen te halen. De bank stopte alle overboekingen en veranderde rekeningnummers.

 

Consumenten moeten zich er echter van bewust zijn dat oplichters toegang hebben tot allerlei soorten informatie die al beschikbaar is en hard hebben gewerkt om accounts te hacken.

 

Een oplichter zou bijvoorbeeld informatie over het Troy-slachtoffer kunnen hebben verzameld via datalekken, sociale media of iets op het dark web hebben gekocht en haar vervolgens hebben aangevallen voor aanvullende informatie, zoals het rijbewijs. Wachtwoorden kunnen worden gestolen bij datalekken en als je overal hetzelfde wachtwoord gebruikt, hebben oplichters gemakkelijker toegang tot verschillende accounts.

 

Criminelen werken snel, volgens experts uit de banksector, waarbij 40% van de frauduleuze activiteiten die verband houden met het hacken van een bankrekening binnen een dag plaatsvinden. Het is aan te raden om direct contact op te nemen met een bank als u vermoedt dat u een doelwit zou kunnen zijn.

 

Bijna 7.000 mensen in het hele land meldden sinds oktober meer dan US $ 80 miljoen te hebben verloren aan allerlei soorten oplichting met betrekking tot cryptocurrency-investeringen. Ze rapporteerden een mediaan verlies van US $ 1.900 (RM7.853) op basis van FTC-gegevens.

 

De FTC merkte op dat de gerapporteerde dollarverliezen met bijna 1.000% stegen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

 

Hoe herken je een Bitcoin-zwendel?

 

Sommige slachtoffers werden uiteindelijk verleid door zogenaamde “weggeefzwendel” waarbij een beroemdheid, zoals Musk, op de een of andere manier zou beloven je meer geld of digitale valuta aan te bieden voor het verzenden van cryptocurrency naar hen.

 

Sommigen zagen naar verluidt YouTube-video’s waarin de vermeende cryptocurrency “weggeefactie” van Musk werd benadrukt.

 

Later leer je natuurlijk dat je zojuist je geld hebt omgezet en bitcoins of een andere cryptocurrency naar een oplichter hebt gestuurd.

 

“Digitale valuta wordt steeds meer gebruikt als betalingsmechanisme omdat het nog moeilijker te stoppen en te traceren is dan cadeaubonnen”, waarschuwde Jon Miller Steiger, directeur van de East Central Region voor de FTC. Het regionale kantoor, gevestigd in Cleveland, bedient Ohio, Michigan, Pennsylvania, Virginia, West Virginia, Maryland, Delaware en Washington, D.C.

 

“We raden mensen ten zeerste af om voor iets te betalen via cryptocurrency of overboeking, en alleen cadeaubonnen te gebruiken om de geschenken te kopen waarvoor ze bedoeld zijn”, zei hij.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *